• Akademia Zdrowego Odchudzania

  • Kosmetologia estetyczna

  • Redukcja cellulitu

  • Lifting skóry & Ujędrnianie

  • Pielęgnacja biustu

  • Zabiegi na twarz

  • Masaże lecznicze

Testy na nietolerancję pokarmową

Mamy coraz więcej wiedzy o zależności pomiędzy naszym samopoczuciem, wyglądem, zdrowiem a spożywanymi produktami.

Długotrwałe objawy chorobowe, nadwaga mogą mieć u podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał klasy IgG (immunoglobulina G) przeciwko pokarmom, których organizm "nie lubi".  Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową.

Ponieważ objawy związane z nietolerancją pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu - od kilku godzin do kilku dni - więc nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem, np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia, mogą powodować ból stawów trzy dni później.

Objawy nietolerancji pokarmowej:

  • problemy układu pokarmowego: otyłość, nadwaga, wzdęcia, zaparcia, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki.
  • problemy układu oddechowego: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma.
  • problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka, egzema.
  • problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży.
  • problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie, migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne , lęki.

Nietolerancja pokarmowa często jest mylona z alergią pokarmową. Istnieje jednak zasadnicza różnica. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do reakcji alergicznej niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu. Objawy alergii łatwo rozpoznać, ponieważ po spożyciu danego pokarmu mogą pojawić się takie objawy jak: rumień skóry, obrzęk, trudności oddychania, a niekiedy może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Alergia pokarmowa występuje rzadko, dotyczy to mniej niz 2% populacji i wiąże się z produkcją przeciwciał IgE.

Zakres testów Cambridge Diagnostics jest szeroki, dzięki temu można dobrać odpowiedni test do każdej osoby indywidulanie. 

Rodzaje testów:

  • Food Detective - test nielaboratoryjny
  • Food Print - test laboratoryjny
  • Test dla Vegetarian - test laboratoryjny
  • Test Candida - test laboratoryjny

Test Food Detective

Jest to jakościowy nielaboratoryjny test typu elisa badający podwyższony poziom przeciwciał IgG (alergia typu III).

Bada 59 produktów spożywczych w ciągu zaledwie 40 minut z kropli krwi palca.

Food Detective bada następujące produkty żywnościowe:

- owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten, migdały, orzech brazylijski, włoski, nerkowiec, herbata, mleko, jajo, kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina,

- łupacz, dorsz i płastuga, łosoś, pstrąg, tuńczyk, krewetka, krab homar i małże, brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka czerwona, zielona i żółta,

- groch, soczewica i fasola, grejpfrut, kanalupa, arbuz, orzeszki ziemne, ziarna soi, kakao, jabłko, porzeczka, oliwki, pomarańcza i cytryna, truskawka, pomidor, imbir, czosnek, grzyby, drożdże.

Badanie wykonuje się za pomocą mikropłytkowego zestawu ELISA IgG Food DetectiveTM , opartego na naukowo sprawdzonej i precyzyjnej metodzie immunoenzymosorpsyjnej (ang. enzyme-linked immunosorbent assay).

Na podstawie próbki krwi pobranej z palca test Food DetectiveTM w ciągu zaledwie 40 minut pozwala określić produkty żywnościowe powodujące nadwrażliwość organizmu i ustalić indywidualny profil żywieniowy. Należy pamiętać, że test Food DetectiveTM nie zastępuje porady lekarskiej i służy wyłącznie jako wskazówka w zakresie stosowanej diety.

Na tacce reakcyjnej umieszczono roztwory ekstraktów z poszczególnych składników pokarmowych. Do kapilary o ustalonej pojemności pobiera się niewielką próbkę krwi włośniczkowej z palca. Próbkę tę rozcieńcza się roztworem stabilizującym i wylewa na tackę reakcyjną. Wszelkie przeciwciała przeciw składnikom pokarmowym wiążą się z ekstraktami umieszczonymi na tacce. Po wypłukaniu niezwiązanych składników surowicy krwi, do tacki reakcyjnej dodaje się kozie przeciwciała przeciw ludzkim IgG koniugowane z peroksydazą chrzanową (roztwór wykrywający). Odczynnik ten wiąże się z przeciwciałami związanymi z powierzchnią tacki podczas drugiego okresu inkubacji. Niezwiązany koniugat usuwa się w procesie płukania, i do dodaje się roztwór zawierający 3,3’,5,tetrametylobenzydynę oraz substrat enzymatyczny (roztwór wywoływacza). Roztwór ten pozwala na wykrycie swoistych, związanych z tacką przeciwciał.

Obecność przeciwciał przeciw składnikom pokarmowym wykrywa się dzięki powstawaniu niebieskiego zabarwienia poszczególnych plamek ekstraktów na tacce.

Test Food Print

Jest testem laboratoryjnym, który dokładnie mierzy poziom przeciwciał IgG przeciwko określonym produktom pokarmowym. Test obejmuje 110 lub 222 produkty. Materiałem potrzebnym do przeprowadzenia testu jest niewielka ilość krwi pobrana z opuszka palca do specjalnej probówki. Ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych dodatkowe graficzne przedstawienie wyniku w trzech kolorowych grupach pozwala na łatwe rozróżnienie poziomu przeciwciał, które stanowią przyczynę nietolerancji pokarmowej. Tak dokładny test pozwala na bardzo precyzyjne ułożenie diety eliminacyjnej.

Próbka z krwią wysyłana jest do głównej siedziby firmy Omega Diagnostics Group PLC w Anglii, która oferuje wysokiej klasy testy diagnostyczne dla szpitali, banków krwi, klinik i laboratoriów w ponad 100 krajów.

Czas oczekiwania na wyniki testu to dwa tygodnie.

Przykładowy wynik badania

Test dla Vegetarian

Test skomponowany dla osób na diecie wegetariańskiej, bada ilościowo poziom przeciwciał IgG przeciwko 94 antygenom pokarmowym.


Test Candida

Jest testem laboratoryjnym do wykrywania przeciwciał IGg oraz IgM związanych z Candidą albicans.

Candida albicans jest grzybem drożdżopodobnym, który naturalnie jest obecny w niewielkich i nieszkodliwych ilościach w układzie pokarmowym. Pewne warunki mogą sprzyjać jego przerostowi w dowolnej lokalizacji, a najczęściej rozrost dotyka przewodu pokarmowego, dróg moczowych i/lub narządów płciowych.

Przerost Candidy to schorzenie zwane Kandydozą. Grzyb najlepiej rozwija się przy obecności cukru i w ciepłych warunkach bez dostępu światła.

Czynniki ryzyka powstania kandydozy:

  • zmiany hormonalne w czasie ciąży
  • złożona doustna antykoncepcja
  • leki steroidowe
  • antybiotyki
  • cukrzyca
  • zaburzenia endokrynologiczne
  • dieta bogata w węglowodany proste i niska podaż białka
  • niedobory żelaza, cynku, witamin z grupy B i witaminy A
  • przewlekłe stany chorobowe i okresy stresu

Najczęstsze objawy kandydozy:

  • wzdęcia, świąd odbytu, grzybica jamy ustnej i pochwy, zapalenie pęchęrza moczowego, owrzodzenie jamy ustnej i biały nalot na języku, pękające kąciki ust, bóle głowy i migreny, przewlekłe zmęczenie, depresja i wahania nastroju, słaba pamięć, bóle mięśni i stawów, zakażenie grzybiczne paznokci i stóp, czerwona boląca wysypka na skórze w miejscach podatnych na pocenie, apetyt na słodkie rzeczy, nietolerancja alkoholu, nadwrażliwość na produkty spożywcze zawierające pleśń i drożdże, wrażliwość na zmiany pogody.

Jak widać, wachlarz objawów obecności kandydozy jest szeroki, więc jedynym rozwiązaniem na prawidłową diagnozę jest wykonanie badań diagnostycznych.

Dostępnymi badaniami są:

  • Test Cambridge Diagnostics Candida. Korzyścią płynącą z tego testu jest to, że wystarczy tylko niewielka próbka krwi, aby zdiagnozować przebyte lub trwające zakażenie.
  • Posiewy z próbek kału lub wymazów z pochwy.

Przy wykryciu kandydozy bardzo istotne jest zmiana sposobu odżywiania. Zaleca się wprowadzenie następujących zasad:

  • eliminacja z diety drożdży, grzybów i pleśni
  • dieta oparta o naturalne, nieprzetworzone i swieże produkty
  • dieta o niskim indeksie glikemicznym, o niskiej zawartości cukrów prostych
  • wprowadzenie produktów przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych np: czosnek, imbir, oregano, kurkuma.
  • dieta bogata w naturalne probiotyki w postaci bakterii kwasu mlekowego
  • dieta eliminacyjna oparta o wynik testu w kierunku nietolerancji pokarmowej ( oznaczenie przeciwciał IgG)
  • ograniczenie spożycia mleka i produktow mlecznych, jaj i zbóż glutenowych.

© 2013 LADOS.PL
Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:: Web-Profit