Analiza składu ciała
Analiza Składu Ciała – Metodą Bioimpedancji Elektrycznej BIA
Analizator składu ciała BIA firmy Tanita jest urządzeniem przeznaczonym do badania składu ludzkiego ciała, które po przeprowadzonym pomiarze informuje nas o ilościowej zawartości poszczególnych komponentów organizmu.
Analizator wykorzystuje metodę Bioimpedancji Elektrycznej, która polega na przesłaniu prądu elektrycznego o niskim natężeniu i wysokiej częstotliwości przez elektrody przyłożone do określonych punktów na ciele.
Dlaczego warto przeprowadzić analizę składu ciała?
Znajomość aktualnego składu ciała jest dobra wskazówką pomocną przy diagnozowaniu problemów zdrowotnych wynikających z ilości składników budowy ciała i braku równowagi pomiędzy nimi.
Sposobem na oceniane czy składniki organizmu są zbalansowane jest ich systematyczna kontrola. Umożliwia ona zdiagnozować otyłość, brak równowagi w składzie ciała, co pomaga w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej. Analiza pomaga również w oszacowaniu rezultatów programów odchudzających oraz sportowych.
Uzyskane wyniki po badaniu analizy ciała:
- masa ciała
- zawartość procentowa tkanki tłuszczowej
- zawartość procentowa składu mineralnego tkanki kostnej
- zawartość procentowa wody
- poziom BMI
- stopień otłuszczenia organów wewnętrznych
- wiek metaboliczny
- dzienne zapotrzebowanie na kalorie
Wyjaśnienie poszczególnych wyników:
Zawartość % tkanki tłuszczowej
Wskaźnik ten mówi o całkowitej zawartości tłuszczu w organizmie. Należy zwrócić uwagę, że zupełnie inne normy są dla kobiet, mężczyzn oraz dzieci i sportowców. Zarówno zbyt niska jak i zbyt wysoka zawartość tkanki tłuszczowej niesie ze sobą ryzyko zdrowotne i metaboliczne. Należy dążyć do prawidłowych wartości tkanki tłuszczowej. Obniżenie zbyt wysokiego poziomu tkanki tłuszczowej wiąże się z obniżeniem ryzyka nadciśnienia, cukrzycy, nowotworów oraz chorób serca.
Prawidłowe wartości
płeć | wiek | -(niska) | 0(normalna) | +(wysoka) | ++(b.wysoka) |
kobieta | 20-39 | 21-32.9 | 33-38.9 | >39 | |
40-59 | 23-33.9 | 34-39.9 | >40 | ||
60-79 | 24-35.9 | 36-41.9 | >42 | ||
mężczyzna | 20-39 | 8-19.9 | 20-24.9 | >25 | |
40-59 | 11-21.9 | 22-27.9 | >28 | ||
60-79 | 13-24.9 | 25-29.9 | >30 |
Zawartość % składu mineralnego tkanki kostnej
Jest to wskaźnik określający zawartość minerałów w kośćcu. Masa mineralna kośćca uzależniona jest od wieku, masy ciała, stanu hormonalnego, stopnia osteoporozy.
Prawidłowe wartości
kobieta | mężczyzna |
waga poniżej 50 kg – 1,95 kg | waga poniżej 65 kg – 2,66 kg |
waga 50 – 75 kg – 2,40 kg | waga 65-95 kg – 3,29 kg |
waga powyżej 75 kg – 2,95 kg | waga powyżej 95 kg – 3,69 kg |
Zawartość % wody
Wskaźnik przedstawiający całkowitą ilość wody w organizmie. Składają się na nią woda wewnątrz i zewnątrzkomórkowa. Generalnie organizm człowiek powinien w 50-70% składać się z wody. Dzieci mają około 70% wody w organizmie, norma dla kobiet wynosi od 45-60%, a dla mężczyzn 50-65%.Im bardziej umięśnione ciało tym wyższe nawodnienie. Im więcej tkanki tłuszczowej tym nawodnienie staje się niższe. Należy zwrócić uwagę że wyższy poziom wody może być uzależniony np. od zatrzymywania wody w organizmie związanego np. z zaburzeniami funkcji nerek, obrzękami czy zmianami hormonalnymi. Niski poziom wody może wiązać się z wysoką ilością tkanki tłuszczowej, biegunkami, wymiotami, odwodnieniem.
Prawidłowe wartości
kobieta | 45%-60% |
mężczyzna | 50%-65% |
Poziom BMI
Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami metabolicznymi związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą. Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia w/w chorób . Zbyt niski wskaźnik BMI koreluje np. z niedożywieniem (często w przebiegu choroby nowotworowej), anoreksją, a niekiedy z nadczynnością tarczycy.
Prawidłowe wartości
poniżej 18.4 | 18.5-24.9 | 25-29.9 | 30-39.9 | powyżej 40 |
niedowaga | normalna | nadwaga | otyłość | duża otyłość |
Stopień otłuszczenia organów wewnętrznych – tłuszcz głęboki
Wskaźnik mówi o poziomie tłuszczu trzewnego w jamie brzusznej. Jest to wskaźnik tłuszczu okalającego narządy wewnętrzne, który w przeciwieństwie do podskórnej tkanki tłuszczowej, nie znajduje się pod skórą.
Zawartość tłuszczu w dolnej partiach ciała, jak np. w w udach i pośladkach jest tkanką tłuszczową podskórną, natomiast tłuszcz w jamie brzusznej jest głównie okalającym narządy wewnętrzne.
Nadmiar tłuszczu trzewnego jest skorelowany z otyłością centralną, podwyższonym obwodem pasa lub inaczej mówiąc otyłością aneroidalna typu jabłko. Istnieje silny związek między otyłością brzuszną i chorób układu krążenia, wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą typu 2, wysokim poziomem cholesterolu.
Wiek metaboliczny
Jeżeli wskaźnik wieku metabolicznego jest wyższy od wieku kalendarzowego np. wynosi 50 lat podczas gdy badany ma 30 lat oznacza to, że tempo metabolizmu osoby badanej jest na takim poziomie jak u przeciwnego 50 latka. Innymi słowy im wyższy wiek metaboliczny tym niższe tempo metabolizmu i odwrotnie, im niższy wiek metaboliczny, tym lepsze tempo przemiany materii. Osoby z wysokim wiekiem metabolicznym powinni popracować nad przyspieszeniem tempa przemiany materii np. poprzez rozbudowę masy mięśniowej i zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, najlepiej poprzez aktywność fizyczną.
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
Wskaźnik określa minimalną ilość kalorii niezbędną dla utrzymania podstawowych funkcji życiowych organizmu w czasie spoczynku(oddychanie, trawienie, utrzymanie temperatury ciała itd.). Aby utrzymać aktualną masę ciała do podstawowego zapotrzebowania energetycznego należy doliczyć wydatki na aktywność fizyczną, czyli inaczej mówiąc obliczyć całkowite zapotrzebowanie energetyczne.
Po wykonanym badaniu zostanie udzielona porada jak zdrowo, szybko i bez efektu JoJo pozbyć się zbędnych kilogramów.
Ważne!!!
Pomiarów analizy składu ciała nie wykonuje się podczas trwania miesiączki oraz 3 dni przed okresem.